Historia

Walter och Andrée de Nottbeck tillhörde släkten von Nottbeck som bidragit till Finlands utveckling och industrialisering genom sitt långvariga engagemang i Finlayson i Tammerfors. Walter och Andrée de Nottbeck hade redan som unga varit bosatta i Schweiz, men ändå valde de att testamentera deras förmögenhet i Finland för att grunda en stiftelse som befrämjar allmännyttig verksamhet i Finland. Walter de Nottbeck avled i augusti 1970 och stiftelsen kunde instiftas 22.12.1970. Dess ändamål är enligt stadgarna att i främsta rummet stöda sådan miljövårdsforskning som betingas av den tekniska utvecklingen, och i början av 1973 inledde man i enlighet med stiftarnas önskan samarbete med Tvärminne zoologiska station vid Helsingfors universitet.


Forskningen startade med en grundläggande undersökning av kustvattnens mikrobiologi, speciellt den fria vattenmassans bakterier och jästsvampar. På 1980-talet genomfördes ett långvarigt projekt, som undersökte hur alger och bakterier samverkar i pelagialen i norra Östersjön. Forskningens tyngdpunkt har senare varit inriktad på undersökningar av de mixotrofa organismernas roll i östersjöekosystemet, isorganismerna och deras betydelse, ekologin i grunda kustvatten, sambandet mellan djurplankton och växtplankton, mellan planktonätande fisk och mikroorganismer samt på blågrönalger (cyanobakterier) och deras inverkan på ekosystemet. Frågeställningar i dag ligger på ekosystemnivå, man vill förstå hur den funktionella biodiversiteten och biogeokemin är kopplade till eutrofieringen och klimatförändringen.

För att stärka och koordinera den av Stiftelsen understödda forskningen donerade Stiftelsen medel till Helsingfors universitet för avlönande av en femårig professur förlagd till Tvärminne zoologiska station under perioder 2002–2006, 2007–2011 och 2012–2016. Enligt ett nytt samarbetsavtal som ingåtts i september 2016 fortsätter Stiftelsen tillsammans med Helsingfors universitet bekosta professuren i Östersjöforskning. Under perioden 2018 - 2022 har Stiftelsen ensam finansierat en så kallad tenure track–professur för forskning i Östersjöns funktionella biodiversitet. Från året 2023 bekostar stiftelsen ett femårigt seniorforskar- och ett treårigt post doc -befattning.

 
Jorma Kuparinen utför provtagning tillsammans med Torsten Sjölund och Timo Tamminen (1982).

Jorma Kuparinen utför provtagning tillsammans med Torsten Sjölund och Timo Tamminen (1982).

Pentti Väätänen tar sterila vattenprov för att studera havets mikrober (1976).

Pentti Väätänen tar sterila vattenprov för att studera havets mikrober (1976).

Elina Salminen tillreder kiselalgpreparat åt Guy Hällfors (1980).

Elina Salminen tillreder kiselalgpreparat åt Guy Hällfors (1980).

Stiftelsens verksamhet genom åren

1973—1988

pdf

1989—1999

pdf

2000–2010

pdf